MENŐ MENZA Mikepércsen
A Mikepércsi Gyermekekért Alapítvány bekapcsolódott az Európai Unió és a magyar költségvetés által támogatott Menő menza projektbe, amely, az egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő szemléletformáló program megvalósítására kiírt pályázat, melyet Mikepércs Község támogatásával, és együttműködésével valósítunk meg iskolánkban, a Mikepércsi Hunyadi János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában.
A projekt azonosító száma: EFOP-1.8.5-17 -2017-00336
Menő menzák az iskolákban – Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok című pályázat.
A projekt tartalmának bemutatása:
Projektünkben iskolánk tanulói és családtagjaik egészséges étkezést népszerűsítő, szemléletformáló programokon vehetnek részt. Projektünk elsődleges célja az egészséges táplálkozáshoz szükséges ismeretek elsajátítása, az étkeztetésben résztvevők szemléletformálása, valamint a Mikepércsi Általános Iskola, és a községi étkeztetést használó lakosok étkeztetési körülményeinek javítása.
E célok elérése érdekében projektünkben az alábbi tevékenységeket valósítjuk meg az általános iskolában:
1. Szemléletformálás az egészséges táplálkozás jegyében:
a) a mindennapos táplálkozási szokások felmérése kérdőíves módszerrel. A felmérésbe az általános iskola minden tanulója részt vesz.
b) a kérdőívek dietetikus/táplálkozástudományi szakember által történő kiértékelése. A felmérés eredményéről a szülőket is tájékoztatjuk, valamint a dietetikus által készített ajánlást is felhasználjuk az egészséges étkezés népszerűsítése érdekében.
c) dietetikai szaktanácsadás/konzultáció valamint csoportfoglalkozás biztosítása:
Az alkalmazott dietetikus csoportfoglalkozást tart a bevont gyerekeknek, pedagógusoknak, valamint a közétkeztetésben dolgozóknak.
d) A köznevelésben részt vevő gyermekek egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteinek bővítése, egészségkultúrájuk fejlesztése dietetikus vagy táplálkozástudományi szakember szakmai irányításával, előadások, iskolai foglalkozások keretében.
2. Ivókút létrehozása, vagy egyéb ivóvízvételi hely (pl. ballon, szűrőberendezés) létrehozása és folyamatos biztosítása a projekt teljes időszaka alatt.
3. Szemléletformálás az egészséges táplálkozás, életmód népszerűsítése érdekében:
a) Egészségnapokat és sportnapokat szervezünk, valamint, a szemléletformáló programokat valósítunk meg:
- „Gyümölcsszüret”,
- „Aranyat érő méz”,
- „Zöldségnap”,
- „Téli csemegék és teák”,
- „A tej élet, erő, egészség”,
- „Egészséges sport, sport egészségesen”,
- „Százszemű gabona és magocskák”,
- „Ki a szabadba!”,
- „Nyári egészségtábor”.
b) Ismeretterjesztő programokkal próbáljuk formálni tanulóink szemléletét:
- „Dohányzás, alkoholfogyasztás, kábítószer-használat megelőzése”,
- „Balesetmegelősés”,
- „Személyi higiéné a kamaszkor tükrében,
- „Testsúly, vérnyomás, vércukorszint mérés”,
- „Egészséges táplálkozás”,
- „Lelki egészségünk”,
- „Mozogjunk rendszeresen!”,
- „Kozmetikus bőr-és szépségápolás”).
4. Mikepércs Község Önkormányzatával együttműködve, a projekt keretében megvalósuló fejlesztések
Közvetlenül az iskolai étkezéshez szükséges eszközfejlesztés, az egészséges táplálkozás, illetve az étkezési kultúra fejlesztése érdekében:
a) az étkezéshez szükséges edények beszerzése
b) az étkezéshez kapcsolódó bútorzat, vagy eszközök fejlesztése az étkezőben.