Kezedben a jövőd

Vannak,  akik már egészen kicsi koruk óta pontosan tudják, hogy mivel szeretnének felnőttként foglalkozni, viszont mások számára a választás egyáltalán nem olyan egyértelmű.
Ebből a megfontolásból kiindulva szereztünk a hetedik évfolyamos gyerekek számára egy rendhagyó osztályfőnöki órát. Célunk az volt, hogy diákjaink minél könnyebben kiigazodjanak a pályaválasztás univerzumában és már egy évvel a nagy döntés előtt képet kapjanak arról, hogy milyen lehetőségeik vannak.
A Hajdú- Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaválasztást segítő szakemberei  látogattak el hozzánk és tartottak egy színes és mindenre kiterjedő interaktív prezentációt a pályaválasztással kapcsolatban a mikepércsi gyerekeknek.
Tanulóink a szakemberek segítségével megismerkedhettek olyan kifejezésekkel, mint önismeret, pályaismeret, munkaerőpiac és rövid kisfilmeken keresztül bepillantást nyerhettek egy-egy konkrét szakmát képviselő fiatal hétköznapjaiba is. Nemcsak arról tájékozódhattak, hogy mi szükséges ahhoz, hogy jó döntést hozzanak a  jövőjükkel kapcsolatban, hanem átfogó képet is kaptak a mai középfokú képzési rendszerről és az iskolatípusokról. Arról, hogy mi a különbség a gimnáziumok, a technikumok és a szakképző iskolák által nyújtott lehetőségek között.
A szakemberek az önismeret fontosságát hangsúlyozták, hiszen a „Mi leszel, ha nagy leszel?” kérdésre a gyerekeknek saját maguk kell megtalálniuk a választ. Ez az a szuper képesség, amire a leginkább szükségük lesz a jól átgondolt döntéshez.

Kovács Judit